"Ha nincs célod, soha nem is fogod elérni!"
Pribék István Kettlebell Instruktor
Tel: +36703602653
Email: kettlebellfehervar@gmail.com

Gerincbarát edző - második alkalom

Egy rövid ismétlés után a lábfej tapingel ismerkedtünk meg.
Boltozat emelés, sarok támasztás a gyakorlatban:

Tapelés manapság igen népszerű. Elég bekapcsolni a Tv-t, vagy egy meccsre kilátogatni. 2012-ben Londonban, már a sportolók 30%-án volt tape ragasztás.

A kinesio-taping kidolgozása a japán Kenzo Kase orvos-kiropraktőr nevéhez fűződik és a 70-es évekre nyúlik vissza. Az addig ragasztószalagokkal és kötésekkel rögzített és nyugtatott ízületek és izmok ötletéből indult ki a japán orvos, és kifejlesztett egy nyújtható, mozgékony szalagot. Épp ebben a rugalmasságban rejlik különlegessége az addig alkalmazott rideg, feszes kötésekhez képest.
A kulcs amúgy is az, hogy fixálás helyett aktiváljunk, szorosra kötözés helyett mozgassunk.

A kinesio-tape szalagot felragasztjuk a bőrre, ennek köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során a rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez az egyébként természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, mely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyiroknak a keringésbe való visszakerülését serkenti, biztosítja.
A kinesio-taping során viszont a ragasztott, így rugalmasan rögzített, feszített bőrfelület egy fokozott nyirokmasszázst, nyirokkeringés-serkentést valósít meg, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, melyek a szervezet természetes fájdalomcsillapító-rendszerét aktiválják.
A kinesio-tape a ragasztás, a rögzítés során megemeli a bőrt, így az alatt a szöveti nyomás csökken, ami a nyirokáramlást serkenti.

Ödémás részek tapelése:

Egymás lábán gyakoroltuk ezeket a technikákat:

Ha jut rá időm, még idén elvégzek egy ilyen tanfolyamot.
Érdekel a technika, megdöbbentő a hatékonysága és az egyszerűsége.

Ezek után a csípőizület mobilizálása volt a témánk.
Sajnos a sok ülés miatt ez egy elég problémás terület. Beszűkül a mozgástartomány és már a hétköznapi dolgok is nehézzé válnak, hamarosan derékfájdalom lehet a következménye.
Sokan egy szabályos guggolásra se képesek az első edzéseken emiatt.

Bemelegítésről is ismert gyakorlatsor:

A most tanult gyakorlatokat beépítem majd a GFM bemelegítésünkbe.

Izometrikus gyakorlatokkal folytattuk a képzést.

Az izometrikus edzéssel gyakorlatilag nulla a sérülésveszély lehetősége, hiszen alig terheli az ízületeket és az inakat. Kíméli a keringést, ugyanakkor elősegíti az izmok oxigénellátását.
Ahhoz, hogy az izometrikus edzést helyesen végezzük, képesnek kell lennünk arra, hogy izmainkat megfeszítsük. Könnyen gondolhatnánk, hogy ez mindenkinek nagyon könnyű feladat.

Mit kamatoztathat az izometrikus tréningből egy gerincbeteg?

Az emberi gerinc egy statikai rendszer legfőbb támasza. Passzív anatómiai képletekből (csontokból) álló ízületsor, amelyet aktív anatómiai képletek (pl. izmok, ínszalagok) tartanak össze –amelyek működését idegeink által az idegrendszer szabályozza. Ha ennek a statikai rendszernek a működésében zavar keletkezik, vagy passzivitásra kárhoztatjuk, bizonyos izomcsoportok nem működnek rendeltetésüknek megfelelő erővel, megfelelő időben. Ennek a rendnek a helyreállítását nagyon jól segítik a statikus gyakorlatok.

Plankon túl is van élet...

Jacobson féle izomrelaxációval folytattuk.

A Jacobson-féle progresszív izomlazítás egy egyszerű elven alapszik: akaratlagosan el kell engednünk izmainkat, majd újra megfeszíteni őket, így mélyen ellazult állapotába kerülünk.
A Jacobson-féle progresszív izomlazítást rendkívül egyszerű elsajátítani, és már az első alkalmazás után pozitív hatással bír.
Figyelmünket mindig egy bizonyos izomcsoportra irányítjuk, megfeszítjük az izmokat, majd 5-8 másodperc után hirtelen ellazítjuk őket. Közben tudatosan figyelünk az izomfeszesség változásaira.

Minél nagyobb a stressz, a félelem vagy a harag okozta pszichés feszültség, annál kifejezettebb az izmok feszülése: szélsőséges esetben ökölbe szorítjuk a kezünket vagy összeszorítjuk a fogainkat. Emiatt bizonyos körülmények között izomblokádok is kialakulhatnak, amelyek fájdalmat vagy pszichoszomatikus zavarokat okozhatnak. Tipikus következmény az alvászavar, valamint a hát-, nyak- és fejfájás. Ahogy a helyes légzés pozitív irányban befolyásolja érzelmeinket, úgy az izmok tudatos ellazítása képes lehet megnyugtatni a lelket.

A gyakorlatok kivitelezése nagyon egyszerű:
Egymás után meg kell feszíteni a meghatározott izomcsoportokat, rövid ideig megtartani, majd az izmokat újra elengedni. Mindeközben tudatosítsuk magunkban az izmok megfeszülésének és az ellazultságnak az érzését.
A gyakorlatok egyik célja, hogy megtanuljuk jobban megérezni, testünk mely részén alakult ki izomfeszülés, izomtónus. Az egész test mélyen ellazult állapota azonban első sorban az idegrendszerre hat megnyugtatólag. Az idegrendszer pedig többek közt a szívműködést, a légzést, a vérnyomást, az emésztést és az anyagcserét kontrollálja.

A szeminárium legvégén pedig a leggyakoribb gerincbetegségekkel ismerkedtünk meg valamint a járás biomechanikájával.

Várom a folytatást, még 2 alkalom lesz a képzésből idén.

üdv,
István

 

forrás: https://kettlebellspine.com