https://www.kettlebellveszprem.hu/

Talán már neked is eszedbe jutott, hogy elkezded a hidegterápiát, hogy a saját bőrödön tapasztalod meg annak minden előnyét. Valószínűleg még nincs elég bátorságod ahhoz, hogy belépj a kinti hideg vízbe.

Amikor önként, rövid időre és céltudatosan teszed ki magadat a hidegnek, akkor hidegterápiáról beszélünk. Ez lehet hideg zuhany, jéggel teli kád, hideg levegő, vagy akár mezítláb sétálás a hóban. Ez alatt egy kis adag hidegnek teszed ki testedet, amely stresszorként hat a testre. Ezután a szervezet reagálni kezd rá szabályozó mechanizmusokon keresztül, amelyek hőveszteség csökkenéséhez és hőtermeléshez vezetnek.

A hidegterápia olyan eszköz, amely segít abban, hogy hatékonyabban alkalmazkodj a hideghez, és jobban elviseld. Az elv alapja a hidegnek való kitettség célzottan, rendszeresen, és rövid ideig, ellenőrzött körülmények közt. 

A hideg a szervezet számára egy stresszfaktor.
Erre különböző mechanizmusok formájában reagálunk, amelyek hőveszteséghez és a saját hőtermelés csökkenéséhez vezetnek. Így a szervezet megtanulja hatékonyabban használni ezeket a veleszületett mechanizmusokat, aminek köszönhetően nem fog annyira megviselni a hőmérséklet csökkenése. Amellett, hogy számos más egészségügyi előnnyel is jár!

Mik a hidegterápia fő előnyei?

  • Erősebb immunitás
  • Fokozott éberség, koncentráció
  • Fáradtság csökkenése
  • Gyorsabb anyagcsere
  • Jobb közérzet
  • A mentális egészség javulása
  • Nagyobb ellenállás a stresszel szemben
  • Fájdalomcsillapítás
  • Gyorsabb regeneráció edzések után

A hidegnek való kitettség egyik szabálya, hogy lassan, fokozatosan kell elkezdeni. Jobb a kevésbé intenzív módszerekkel indítani, megtanulni, hogyan kell a hideggel dolgozni, és csak a végén eljutni a jegesfürdőig.

Ha azonban túlzásba viszed a hideget, az már nem pozitív stressz, hanem inkább negatív. Fontos, először beszéld meg a kezelőorvosoddal a hidegterápia alkalmasságát.
Ezenkívül, ha akut egészségügyi problémád van, például influenza vagy megfázás, nem jó ötlet hideg vízbe merülni.

1. Hideg levegő

Ősszel és télen csak ki kell lépni a szabadba, hogy hideg levegőhöz jussunk. Miért ne fordíthatnád ezt az előnyödre? Ez sokkal kevésbé durva módszer, mint a meleg ágyból azonnal a jeges zuhany alá ugrani. Egy másik lehetőség a hidegebb környezethez való hozzászokásra, ha elkezded csak egy pólóban kivinni a szemetet, vagy pár percre kiállsz a nyitott ablakba. Légy tudatában annak, hogy nem baj, ha fázol egy kicsit, amikor kimész a szabadba. Pár perc séta után a test a mozgásnak köszönhetően kellemes hőmérsékletre melegszik fel.

2. Hideg zuhany

Ha fokozatosan csinálod meglátod, hogy a pillanatnyi kellemetlen érzés sokkal több előnnyel jár, mint amire számítottál. A zuhanyzóból kilépve úgy érzed, hogy a legrosszabbon már túl vagy, és semmi sem fog kibillenteni az egyensúlyodból napközben. Ez az érzés, a tiszta gondolkodás, a bátorítás és a jó hangulat miatt mindenképpen megéri.
Kezdheted langyos vízzel, és fokozatosan csökkentheted a hőmérsékletet egészen addig a pontig, amikor már inkább kiszállnál, de közben bírod még egy kicsit tovább. Könnyebb lehet, ha először a lábra, karokra engedjük a vizet, majd a törzsre és végül a fejre. Ne felejts el mélyeket lélegezni, ami eltereli figyelmed. Csináld először legalább 30 másodpercig, és fokozatosan növeld az időt

3. Hideg fürdő

A tapasztaltabb hideg imádók kipróbálhatják a hideg vizes fürdőt (5-15 °C). A hideg fürdő hosszú távon sokkal több előnnyel jár, a hideg zuhanyhoz képest a hideg fürdő sokkal intenzívebb. Ez azért van, mert a hideg egyszerre hat az egész testre. És ez az oka annak is, hogy ez a módszer csak azoknak ajánlott, akik már több percet kibírnak a hideg zuhany alatt. A hideg vízben töltött időt fokozatosan emeld, és ne feledd, hogy 5-15 perc a leggyakrabban ajánlott maximum. Vízzel teli kerti hordó is tökéletesen megfelel. A külső hőmérséklet csökkenésével magától lehűl. 

4. Tó, vagy folyó

A nyílt hideg vízbe merüléshez nagy bátorság és tapasztalat szükséges. Az is jó megoldás, ha már ősz elejétől elkezdesz úszni egy tóban, és a természetesen csökkenő hőmérséklettel együtt növeled az ellenállóképességed. Amikor a szabadban csinálod, mindig párban vagy nagyobb csoportban végezd, soha ne egyedül. Nemcsak szórakoztatóbb lesz, hanem biztonságosabb is. Tartsd szem előtt a biztonságodat. Legfeljebb csak pár percig maradj a vízben és melegítsd vissza magadat!

Ha egy tapasztalt csoporttal merülnél, csatlakozz a Balatoni Jegesmedvék facebook csoporthoz, minden szombaton Balatonalmádiban tartunk hidegfürdőzést a téli szezonba novembertől – áprilisig amíg nem melegszik 15C fölé a Balaton!

üdv,
Pribék István légzés és hidegterápia oktató

https://www.facebook.com/groups/3764181617140990